background
Aktuelno
31 Jan 2017
Komentara 0

Vodič za uparivanje piva i hrane

Naime, pri kombinaciji piva i hrane, sve se zapravo svodi na uparivanje ukusa. Prema riječima Marka Strubenta (Marc Stroobandt), poznatog belgijskog somelijera za pivo, pivo predstavlja odličan spoj sa hranom zbog slojevitosti ukusa, njegove sposobnosti da vas osvježi i da se kombinuje sa različitim jelima. Čak i prije obroka, pivo “odrađuje posao” za uparivanje sa hranom, jer hmelj, koji je sastavni dio piva, stimuliše apetit.

Sir, sendviči i pice
Dok su sir i vino jedan od najpoznatijih “parova” u gastronomiji, malo ko je upoznat s činjenicom da su pivo i sir odlična kombinacija. Vino može da prikrije neke od ukusa u siru, dok karbonacija u pivu stvara manju kisjelost i podiže masti iz sira sa nepca, kaže somelijer u pivu Met Simpson (Matt Simpson). Bilo da je u pitanju tanjir sa više vrsta sira, pica, sendvič, salata sa kozijim sirom, gotovo svako pivo se slaže sa sirom. Preporuka: sva piva. (Napomena: za jače sireve kao što su koziji ili blue, najbolje je piti tamno pivo). 

Piletina, morski plodovi, pašta
Jedno pravilo koje postoji kada je u pitanju piletina, riba, salate ili pašta je da pri ispijanju piva ne želite da nadmašite ukus hrane. Stoga, svijetla piva su ovdje bolji izbor. U slučaju da je uz jelo poslužen neki kremasti sos, tada treba izabrati teško, bogatije pivo. Mada je pasta prilagodljiva za kombinaciju sa više vrsta piva, ipak se najbolje slaže sa svijetlim pivima.  

Pomfrit i pržena hrana
Generalno, pomfrit je po pitanju ukusa lagano jelo. Pri odabiru piva za pomfrit, treba odabrati ono koje će vam očistiti nepca. U principu, tražite preporuku od kelnera za pivo koje će vam očistiti nepca, a da ne ukloni sav slani ukus hrane, kao što je pšenično pivo.

Burgeri/biftek/pečenja
Tamnija, jača piva mogu da “uravnoteže” jače meso. Suština je da se pronađe pivo koje je jednako mesu. “Ideja je da se izbalansira slatkoća i gorka aroma hmelja”, kaže Simpson. Bilo koje jako meso ili mesni obrok treba da bude propraćen pivom koje je dovoljno jako da ga isprati. 

Ljuto
Ljuta i začinjena jela idu dobro sa svijetlim pivima. Uglavnom, svako pivo koje sadrži više hmelja nego uobičajeno, pomoći će da se neutralizuju začini iz jela.

Desert
Čokoladne note iz nekih tamnih piva se uvijek dobro slažu sa brownies kolačima ili bilo kojim drugim čokoladnim, bogatim desertom. “Pivo i desert obično mnogima nijesu prvi izbor, ali vjerujte da vas očekuje potpuno novi svijet ukusa kada uparite voćna piva sa širokim asortimanom pudinga, sladoleda i drugih delicija”, naglašava Strubent. 

Kada ste u nedoumici, birajte regionalno
Ako vam je previše zamorno da razmišljate o kombinaciji jela i piva, najjednostavnije je da naručite pivo iz iste zemlje porijekla kao što je i jelo koje ste odabrali. Pa tako, ukoliko su na meniju meksička Chimichanga piletina ili fajitas, onda se odlučite za meksičko pivo. 

Vinska industrija je godinama ispred u edukovanju i informisanju potrošača na temu uparivanja vina i hrane, tako da, ljubitelji piva bi trebali što prije da informišu širu javnost podacima o slaganju piva i hrane. Ukoliko volite da ispijate ovaj osvježavajući napitak i da eksperimentišete sa ukusima, predlažemo vam da učinite korak dalje i pri sljedećem okupljanju sa društvom na pivo, budite hrabri i tačno im predložite koju vrstu piva da izaberu. 

Dodaj novi komenatar

Komentari