background
Aktuelno
13 Apr 2017
Komentara 0

Na stolu je bijelo meso

Među nutricionistima se odavno vodi razgovor o tome da li je meso zdravo i, ako jeste, u kojoj mjeri, kao i koje je meso zdravije - crveno ili bijelo. Zaintrigirani raznovrsnim člancima i statističkim brojkama, odlučili smo i mi da se uhvatimo u koštac sa ovom temom. Ovom prilikom, odabrali smo da vam ukratko predstavimo značaj i nutritivne vrijednosti bijelog mesa.

Kategorizacija 

Hajde, prvo da pogledamo koje se sve meso ubraja u ovu kategoriju. Prema nekim izvorima, u kategoriju bijelog mesa ne spada samo meso od pileta, ćurke i zeca, već i teletina, prasetina, jaretina i jagnjetina. Neki u ovu kategoriju ubrajaju i ribu, ali mi bismo ribu i morske plodove radije izdvojili iz ove kategorije. Najčešća kategorizacija bijelog mesa je: piletina, ćuretina, junetina, teletina, zečetina i pojedina divljač.

Ćuretina u slatko-ljutom sosu

Karakteristike

Jedna od osnovnih odlika bijelog mesa je da se lako vari, jer sadrži manje vezivnog tkiva u odnosu na crveno meso i da ne sadrži veliku količinu masti. Najviše masti ima u koži, pa se njenim odstranjivanjem značajno smanjuje koncentracija masti. Bogato je proteinima neophodnim organizmu za obnavljanje tkiva i formiranje hormona, gvožđem, enzimima, antitijelima i korisnim aminokiselinama. Tako, primjera radi, 100 gr pilećeg mesa sadrži 1,5 gr gvožđa, a 100 gr ćuretine sadrži 2,5 gr gvožđa. Uzevši sve ovo u obzir, bijelo meso se preporučuje trudnicama, sportistima, djeci i starijima, kao i svim osobama koje imaju problem sa visokim nivoom holesterola u krvi. 

Mr. Kva

Piletina i ćuretina prednjače kada je u pitanju izbor mnogih ljubitelja bijelog mesa. Pa tako, pileće meso se smatra odličnim izvorom proteina, kalcijuma, fosfora i gvožđa. Manje je kalorično od junetine, sa manjim procentom masnoće, ali i sa manje vitamina B12. Svi dijelovi pilećeg mesa nisu istog sastava, pa tako pileće bijelo meso ima 20% manje kalorija i dva puta manje masti od bataka ili karabataka. Poznato je da piletina podiže energiju i pozitivno utiče na nervni sistem. 

Ćuretina ima 20% manje kalorija od piletine i oko 75% manje masti. A prema sprovedenim istraživanjima, sadrži više gvožđa i cinka. Takođe, u njenom sastavu se nalazi aminokiselina triptofan, koja pomaže tijelu da proizvodi serotonin, supstancu koja djeluje umirujuće na nervni sistem i zaslužna je za dobro spavanje. Zbog toga, ćuretina predstavlja odličan izbor za večeru, ali i posle napornog treninga, kada je vašem tijelu neophodan oporavak.

Piletina sa hrskavom slaninom, mocarelom i grilovanim povrćem

Generalno, bijelo meso “bije glas” da je zdravije u odnosu na crveno meso. Međutim, kako se o ovoj temi i dalje vodi polemika, radije se ne bismo ograničavali i donosili ovako “stroge” zaključke. Ono što znamo prema vašim riječima, jeste da ga naši majstori kulinarstva izvanredno pripremaju. Pa, vrijeme je za jedan zdrav proteinski obrok, zar ne? :)

Dodaj novi komenatar

Komentari