background
Aktuelno
31 Avg 2017
Komentara 0

Kako napraviti jelo koje će svako dijete jesti?

Svakom roditelju je poznata agonija u kojoj se nađe kada njegovo/njeno dijete ne želi da jede. Prijetnje i ubjeđivanja u nedogled, u ovakvoj situaciji nisu od velike pomoći. Šta onda učiniti?
Ne postoji instant recept, a i dosta toga zavisi od samog djeteta. U tekstu koji slijedi, daćemo vam nekoliko savjeta kako da riješite ovaj problem. Ili bar pokušate da riješite. :)

Bez ucjena

Kao ni vi, ni dijete ne voli ucjene. Rečenice tipa ”Ako ne pojedeš sve, nadrljaćeš...” ili “Još jedna kašika za deku...” vjerovatno neće uroditi plodom (bar ne na duže staze). Umjesto toga, djetetu možete reći nešto ovako: ”Prije nego što kažeš da to nećeš jesti, moraš ga probati najmanje dva puta.”

Zanimljivi nazivi

Spanać sa mlijekom je tako dosadno jelo, ne zvuči nimalo zabavno. Zato, probajte da osmislite neki drugi naziv, koji će djetetu biti zanimljiv. Na primjer, neka se spanać zove “svemirska trava”, a  jutarnji smoothie “čarobni napitak”.

Budite primjer

Svu hranu koju servirate djetetu, treba i sami da jedete. Nije u redu da očekujete od djeteta da će jesti nešto što vi nikada ne jedete. Djeca uče posmatrajući vas. Zbog toga je vaša uloga kod djece u razvijanju zdravih prehrambenih navika presudna. 

Razvijte maštu 

Ukoliko vam dijete ne voli jesti povrće, napravite krem supu od povrća, a odozgo možete narendati malo cvekle ili šargarepe - djeca vole boje. Napravite smajlije od sosa, Sneška Bjelića od riže ili kupite kalupe u obliku medvjedića, zeke ili omiljenog junaka iz crtanog filma, pa pravite zajedno priganice, male pite ili mafine. 

Prepoznajte znakove

Ako vam dijete kaže da je sito, onda ono to stvarno i jeste. Dok su mala, djeca uzimaju onoliko hrane (energije) koliko im je potrebno. Ako krenete da ih nagovarate da jedu više nego što mogu, postoji mogućnost da im narušite prirodan osjećaj za sitost, odnosno glad.

Pohvala

Kada primijetite da vaše dijete jede sa zadovoljstvom, obavezno ga pohvalite. Sva djeca dobro reaguju na pohvale. 

Fizička aktivnost

Nije tajna da fizička aktivnost podstiče apetit. Zato, nastojte da vam je dijete svakog dana fizički aktivno. Šetnjica u parku, vožnja bicikla ili neka druga fizička aktivnost, idealne su vježbice za najmlađe.

Nema vraćanja

Kada vaše dijete ne želi jesti ono što ste pripremili, nemojte skloniti to jelo i dati mu ono što voli. Na taj način, dijete će naučiti da manipuliše vama. Recite mu da onda neće ništa jesti, ukoliko ne pojede bar malo iz tanjira.

Kuvajte zajedno

Neka vam se mališan pridruži i u kuvanju. Na taj način, dijete će se osjećati važnim, ali i dobiti osjećaj koliko je truda uloženo u pripremu obroka. U zavisnosti od djetetovog uzrasta, dajte mu/joj da pere salatu, sjecka povrće, pravi sos ili razne oblike od tijesta. A onda, sve napravljeno, iskoristite za pripremu jela. Djeca vole da probaju ono što naprave.

Redovna ishrana

Djeca vole da prate ustaljeni ritam. Kada postavite neko pravilo, djeca će ga slijediti. Zato, korisno je uvesti i pravilo kada je ishrana u pitanju. Tri velika obroka i dvije užine, obavezni su svakog dana.

Lijepo i malo

Poigrajte se malo i sa posluživanjem hrane. Djeca vole male stvari. Jelo poslužite u maloj porciji, u malom tanjiru i recite mu/joj da je to sve za njega/nju. 

Ručajte zajedno

Dok svi zajedno jedete za stolom, ne radi se o samo o mehaničkom unošenju hrane nego i o zajedništvu porodice koja se za stolom njeguje. Roditelji zato treba da obezbijede lijepu i prijatnu atmosferu za stolom. 

Razgovor

Na kraju, sa djetetom treba razgovarati o ishrani. Sa starijom djecom razgovarajte o tome koliko je bitna ishrana, a ukoliko često vole da preskoče doručak, naglasite im značaj jutarnjeg obroka. Manjoj djeci, možete reći, da ako jedu spanać (blitvu i sl), da će moći bolje da šutiraju loptu i da će brže porasti veliki kao tata ili brat. 

Podijelili smo sa vama 13 različitih načina kako da napravite jelo koje će vaše dijete jesti. Nadamo se da će vam, ako ne svi, onda bar neki od njih biti od pomoći. Na kraju, ako ništa od ovoga “ne upali”, vjerujemo da ćete sami pronaći neko rješenje koje će vaše dijete prihvatiti. Budite slobodni i podijelite taj “tajni recept” kako nahraniti dijete, sa nama.

Dodaj novi komenatar

Komentari