background
Aktuelno
28 Feb 2017
Komentara 0

Kako je nastao omlet

Mnogima u svijetu omiljeni doručak - omlet, se brzo priprema i još brže pojede. Bilo da je sa sirom, slaninom, povrćem, tunom ili samo sa malo soli, omlet je i u crnogorskoj kuhinji pronašao svoje mjesto na spisku omiljenih jutarnjih rituala. A kako mi u Venomu mnogo volimo omlet, zaintrigiralo nas je pitanje njegovog nastanka, kao i ko je ta čuvena osoba koja ga je izmislila. 

Pa, hajde da počnemo od samog naziva. Omlet potiče od francuske riječi “omelette” (čita se isto kao i kod nas - omlet i u bukvalnom prevodu znači oštrica, sječivo ili špatula) i kao takvu su je prihvatile brojne kulture. Iako se riječ “omelette” u francuskim kuvarima pojavljuje tek u XVII vijeku, postojala je i riječ “alumete” koja se koristila još u XIV vijeku. Pa tako, postoji mogućnost da se jelo slično omletu pripremalo i u XIV vijeku. 

Izvori pokazuju da se omlet pojavio u više kultura istovremeno. Pa su tako Rimljani često koristili jaja i mlječne proizvode u pripremi jela; Persijanci su imali svoju varijaciju omleta, kao i drevni Japanci

Ipak, omlet je svoj najpoznatiji istorijski momenat dobio u legendi o Napoleonu. Prema legendi, čuveni vojskovođa Napoleon Bonaparta je sa svojom vojskom prolazio kroz jedno selo, gdje su mu lokalni gostioničari servirali omlet. Napoleon je bio toliko impresioniran ovim jelom, da je izdao naredbu da se za sljedeći dan skupe sva jaja iz sela i napravi ogroman omlet za njegovu vojsku. Bilo da se ovo stvarno dogodilo ili ne, u Bessières-u, gradiću na jugu Francuske, svake godine se održava festival gdje se za građane priprema gigantski omlet. Priznajemo da bismo rado voljeli da se nađemo tamo. 

(Spremanje gigantskog omleta u Francuskoj)

Vjerovatno inspirisani ovim festivalom, šefovi iz raznih dijelova svijeta se godinama takmiče u pravljenju najvećeg omleta ikada. Trenutno, rekord za najveći svjetski omlet drže portugalski šefovi kuhinje (njih 150, koliko je bilo potrebno za pripremu ovog omleta), koji su bili pod nadzorom šefa kuhinje Pedra Mendesa. Omlet je bio nevjerovatne težine od 6,466 tona, prečnika 10 metara, a za njegovu pripemu utrošeno je čak 145.000 jaja i 6 sati neprestanog miješanja. 

Koliko je omlet poznat i široko prihvaćen, možemo uvidjeti i iz narodne francuske poslovice “On ne saurait faire une omelette sans casser des oeufs” (1859). U prevodu: Ne možemo napraviti omlet, a da ne razbijemo jaja. :)

Ući u trag porijeklu nekog jela nije nimalo lak zadatak. Brojne varijacije pripreme omleta mogu se naći u drevnim kuvarima različitih naroda. Izgleda kao da niko sa sigurnošću ne može reći gdje je tačno nastao omlet i ko ga je izmislio. Slučajno ili sa namjerom, mogao ga je izmisliti neki poznati kuvar, domaćica ili pak vojnik. Ko god da je, danas bi bio veoma poznat. 

A kako od puno priče može da se ogladni, pozivamo vas da sada dođete u Venom na porciju svog omiljenog jela. 

Dodaj novi komenatar

Komentari