background
Aktuelno
27 Okt 2017
Komentara 0

11 interesantnih činjenica o bundevi

Jesen je uveliko stigla u naše krajeve, pa ovom godišnjem dobu treba prilagoditi i ishranu. Ovog puta, izabrali smo bundevu, koja je, po svemu sudeći, prava jesenja poslastica.

Oktobar je mjesec kada u S.A.D. dominira kupovina bundevi. Što za pripremu za praznik Noć vještica, što za pripremu ukusnih jela od ove namirnice. Od bundeve možete praviti pire, čorbe, pite, kaše, možete je peći, kuvati, itd. Pa, vjerujemo da će je svaka domaćica znati iskoristiti na pravi način. 

Ovom prilikom pripremili smo vam 11 interesantnih činjenica o bundevi. Za neke od  njih ćete, vjerovatno, prvi put saznati.

 1. Bundeve su obično narandžaste boje, ali mogu se naći i žute, bijele, zelene i crvene.

 2. Sa naučnog aspekta, bundeva je voće, ali u kuhinji se često obrađuje i koristi kao povrće.

 3. Iako je prosječna težina bundeve oko 6 kg, kada se siju za takmičenje, mogu da dostignu čak i 1.9 t 49 kg, koliko teži najveća bundeva na svijetu!

 4. Preko 450 000 000 kg bundeve se godišnje proizvede u S.A.D.

 5. Pita od bundeve je desert koji vodi porijeklo iz Sjeverne Amerike i tradicionalno se sprema za Dan zahvalnosti i Božić.

 6. Možda najpopularnije korištenje bundeve u S.A.D. je za Noć vještica, kada se od bundeve pravi tradicionalni oblik u kom se stavlja svijeća (poznat kao jack-o’-lantern).

 7. 100 g bundeve u organizmu proizvodi 26 cl.

 8. Engleska riječ za bundevu, “pumpkin”, prvi put se upotrijebila u čuvenoj bajki “Pepeljuga”.

 9. 90% bundeve je voda.

 10. Svaki dio bundeve je jestiv.

 11. Bundeva može da se uzgaja na 6 kontinenata. Jedini kontinent na kom ne može da se uzgaja je Antarktik.

Pri sledećoj kupovini bundeve, možda se prisjetiti neke od ovih zanimljivosti i podijelite je sa prijateljima ili pronađete neki novi način za njenu pripremu. Do sledećeg čitanja, uživajte u njenom ukusu.

Dodaj novi komenatar

Komentari